2009. január 24., szombat

Sententia II.

A legnagyobb hiba, amit egy gondolkodó ember elkövethet az, hogy a történelem valamelyik verzióját megkérdőjelezhetetlen ténynek hisz. A történelmet megfigyelők egész sora jegyzi le, akiknek egyike sem pártatlan. A tényeket az idő puszta múlása is eltorzítja, az önigazolást kereső politikai rezsimek, a vallási szekták szándékos félreértelmezései, valamint a figyelmetlenségből elkövetett hibák lassú felhalmozódásának elkerülhetetlen rontó hatása is ehhez vezet. A bölcs ezért úgy tekint a történelemre, mint a választásokra és szerteágazó hatásokra, melyeket végiggondolni és megvitatni kell, s mint hibákra, melyeket nem szabad még egyszer megismételni.

(Irulan hercegő: A Butleri Dzsihad története előszavában in. B.Herbert, K.J. Anderson : A Dűne - A Corrini csata - Szukits Könyvkiadó p. 9)

1 megjegyzés:

sat. írta...

Kedves Csaba!

Ria részt vesz egy fölmérésbe', mi tán kissé öntudatosító számvető is, s mögkért, h. ha van kedvünk, írjuk öszve, mi 5 könnyet tava'y olvasánk s ajánlnánk másoknak, mondjuk elsőre 5 kiválasztott ösmerősinknek. A játék további szabá'yi nála es +tanál6ók, cími: http://ria-gmmriafreebloghu.blogspot.com

Én lényegibe' ezt válaszolám néki:

- Kocsis István: Történészek a kereszten - az áldozatok bosszúja
- Roland Vaubel: Az Unió árnyéka - az európai intézmények gőgje /eredeti cími: EU-Chauvinismus
- Hamvas Béla: Ugyanis
- Roger Scruton: A nemzetek szükségességéről
- Molnár Antal: A halállátó - Boethius

Rajtad kívül továbbküldém:

Titának
Balogh Péternek
EMnek s
Gurzó K. Enikőnek

/Phaedrát má' látám, h. részt vesz benne.
Ha nincs hozzá időd s kedved, ne haragudj a zavarásér'.
Továbbra is minden jóut kívánok Néköd - Néktek
szeretettel
Tibi